Slogan iz jednog vremena, "prohujalog s vihorom", koji, bezbeli, nije upalio zbog "hebesenas" sindroma.
Pa je poslije bio belaj. I još se nismo kurtalisali.
Stare Maje (sto se kod nas pogresno prevodi sa "domacie", "kuharice") ukinule su brojanje vremena tamo negdje oko 2012 jer su skontali da je džaba dalje petljat oko toga, ne vrijedi... ne moš ti to "prkosno od sna" probudit. Džaba...
U, hebote, pa ovo je 2012!!!!
E, da ne bi Maje bile u pravu (ma, nećeš ti meni...), počeše neki zvonit na uzbunu. Probud'te se! Nešto se dešava!!!
Džaba sva "zvona", lakše svijetu metar u g... nego cenat u glavu (hebesenas i dalje), a onima što okreću svijet draža para neg' mila mater:
Oče naš, koji jesi na nebesi, sve što možeš daj nam danas, i napuni nam kesu našu..." dalje se zviždi...
"Zaustavite zermlju, silazim!!!"
Elem, glečer Mer de Glace (Ledeno more) je jedan od najpoznatijih u Eu, završava se negdje kod Chamonix-a, a počinje negdje na tri, četiri hiljadarke ispod Mt Blanc du TAcull, tj. iza leđa popularne Aiguille du Midi. Baza glečera je ishodište za alpske penjače oko Dru-a Grandes Jorasses-a, Aiguille Verte i sličnih veličina (Sjeverna stijena Grendes Jorasses, pored sj. stj. Matterhorna i Eigera, smatrala se birvaktile zadnjim nerješenim klasičnim problemimima Alpa, ali, to je druga priča...)
Kako su stare Maje (čuj, stare, ma nema hin više), imale kalendar u kamenu, tako i mi danas mjerimo vrijeme u kamenu (dakle(m), na dobrom smo putu i mi), mjereći usput i nešto drugo od čega se diže kosa na glavi. Stvarno, nešto se dešava...
- Pogled na završnicu Mer de Glace, sa "veličinama" u pozadini. Glečer zavrće desno u pravcu centralnog masiva Mt Blanca.