Pismo za one koji obnavljaju dom na Prenju

Za razliku od mnogih planinarskih objekata, ovdje je radno vrijeme: Non-stop! Nocenje se ne naplacuje...

Moderator: :-)

Pismo za one koji obnavljaju dom na Prenju

Postby zone_2000_net » 15 Jan 2007, 10:11

Pismo koje je upuceno na Zone-2000 i radnoj grupi koja koordinira akciju obnove kuce na Jezercu smatramo da se tice svih onih koji su do sada ulagali truda u ovu akciju i koji izgaraju za tu ideju da ponovo imamo kucu na Jezercu. Evo tog pisma u cijelosti. Ujedno, veliko hvala Ziji Kurtovicu na podrsci i razumjevanju kao i Naimu Logicu koji je posredovao.

Planinarima koji obnavljaju dom na Jezercu!
Moje ime je Zijo (Zijah) Kurtovic i zivim u Chicago USA od 1994. godine. Avgusta mjeseca prosle 2006. godine imao sam veliku tragediju u porodici – izgubio sam sina Adisa starog 25. godina.
Adis je bio veoma znacajan u mom zivotu. Od samog pocetka njegovog zivota u Sarajevu druzili smo se sa planinama, ljeti i zimi. Tih osamdesetih godina imali smo mnogo lijepih tura oko Sarajeva i po nasoj Bosni. Pocevsi od jednodnevih na Trebevic, ili ka Bukoviku, pa po Treskavici, Cvrsnici i Prenju.
Sjetio bih se samo dvije koje su vezane za Prenj. Da li je to bilo l988 ili l989 ?! Slet planinara na Rujistu pa smo isli preko Prenja, penjali , pa odustali i onda trkom preko Jezerca ka Konjicu da ne zakasnimo na voz.
Nas zadnji izlet u planine BiH je bio na Cvrsnicu i Prenj u ljeto l991. Veliki Vilinac i runolisti na Pestibrdu, pa onda u Jablanicu i ispod Izgorjele Grude (kod Milanove kolibe) i preko Prenja.
Jos mi je u sjecanju zadnji pogled na dom na Jezercu kad je Adis lovio i pravio kolekciju leptirova (mozda nadjem taj slide).
Prilog koji saljem za obnovu ovog naseg Doma je nesto sto mislim da bi i Adis volio. Ovdje u Americi smo nastavili da se bavimo planinarenjem, a Adi i ozbiljnije alpinizmom. Na njegovoj kacigi je grb BiH. On se osjecao pripadnikom nase Bosne od koje je pola svoga zivota bio fizicki odvojen. Upravo se zaposlio i radio u kompaniji na primjeni suncane energije. $ 658 je bila njegova prva i na zalost posljedenja plata koju nije uzeo. Isto toliko novaca je i od mene sa zeljom da od srca uspijete u vasim humanim namjerama.
Molim vas da mi se obratite i za drugu pomoc! Nadam se da se vidimo jednog dama u novom domu na Jezercu.
Moja adresa je: Zijah Kurtovic 730 Brown Ave Evanston, IL 60 202 USA tel 847 – 869 2218 Email: zijahkurtovic@comcast.net
Zelim vam uspjeh u poslu, srecu u zivotu i radost u planini !
zone_2000_net
Site Admin
 
Posts: 97
Joined: 12 Mar 2005, 20:44
Location: Zone-2000

Postby Veteran » 17 Jan 2007, 14:54

Nakon ovog pisma Zijo je dobio pregrst poruka. Sve su ga duboko ganule, ali mu je jedna natjerala suze na oci. Posto je Zijo duboko potresen svim ovim dogadjajima uzecu sebi slobodu da tu poruku citiram:

“ …
Na forumu zona-2000 je osvanulo vase pismo koje ste poslali povodom izgradnje jezerceta...
i pre sam vam htela poslati mail ali nisam imala adresu..
u jesen sam procitala tuzni tekst koji je bio okacen na sajtu... nakon dva meseca posle toga nalazim se na vrhu mont blana, sedim i setim se Adisa...u tom trenu sam imala 24 godine, i osetila sam tu energiju, srecu koju je adis svaki put osecao kada je stajao na vrhu i okretao se oko sebe da vidi dokle mu pogled doseze.... Ne, nikad nisam upoznala adisa ili vas... i zaista mi nece biti jasno otkud u tom trenu bas to...dobro je fridrih nice rekao " na pravoj visini sve se stice i jedno je delo umetnika misli filozofa i valjanih cinova "...
ovo leto planiram kavkaz i obecavam, svima ce nam biti u srcu i slobodno mozete da pisete u njegov alpinisticki karton jedan od 7summit!! a jednog dana nadam se i everest!
Izvinjavam se sto sam vam smetala i oduzela vreme, ali jednostavno sam imala potrebu to da vam kazem...
Hvala vam na svemu...hvala vam za jezerce, i hvala sto ste procitali moje pismo

Iskreno svim srcem
… “

Evo i ja sam jednostavno osjecao potrebu da ovo objavim i pokazem kako smo mi planinari ljudi posebnog kova!
Hvala ti djevojko za ove iskrene i dirljive rijeci.
Nadam se da ces me razumjeti u namjeri koju sam imao sa objavljivanjem ovog tvog teksta.
“A ship in the harbor is safe, but that is not what ships are built for” – William Shedd
User avatar
Veteran
 
Posts: 69
Joined: 06 Jan 2006, 06:37
Location: Arizona


Return to Planinarski objekti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron