Kad smo vec kod gljiva, evo tona cumura..
Mjesto desavanja - kampovanje izmedju Platnog i Velikog jezera na Treskavici. Godina 1989-ta..glavni lik rahmetli Salko Shakic, nekad domar na Kozoj luci.
Nece ti Salko gljiva zameziti, ma ni u ludilu. Uvijek nam je govorio. "Samo vi..a kad se oci zakolutaju.."

Suncanice pohovane, vrganji i lisicarke u dvije razlicite moche, niz grlo tok tok.. tece hladna rakijica, pjesma , drustvo lijepo, a najmladje, i nekim slucajem najljepse u drustvu, sjedi pored Salke, ruke joj lete u sahane i samo ponekad izusti “mmmmmm sto je dobro ovo..mmmmljac”. Salko sve to gleda preko cokalja, sto ga cesto prinosi ustima. “De boni ne igrajte se, lahko mi je za vas hajvane, al’ zao mi ovog maksumceta..” Nikad on to nije i ne bi probo, da u nezaustavljivom trenu nadolazeceg derta nije pala odluka:”E kad maksumu nije zao zivota, nije ni meni!” Ispi ono sto je bilo u cokalju, dohvati hljeba I bojazljivo umoci u sahan, prinese ustima i strapa “zamezu”(kad moze naveza, moze i zameza) u usta. “Pa ovo dobroo!”
Otkad ti govorimo Salko.
“Dajder malo i te pohovane”..i tako, na meraji ide sijelo..
Nekako, da Salko ne vidi, dosapnemo maksumu da malo zakoluta ocima, pocne se njihati i oslanjati na Salku. Tako i bi..glumi celjade k’o da skole za to ima, malo zavrne ocima, pa na Salku krene i odoboci se, pa se uhvati za stomak i izbeci oci, udahane nekoliko puta isprekidano i zavice “Dajte mi vode”.
Salko prvo ukocen od straha, a zatim se dade u strku :”Etoo..ja vam govorio..tako ti je kad pijes i mezis s budalama” Pa se dize na noge lagane: “Kad znate trovati, govorite sta se sad radi..najbolje povracati (zakljucuje sam)..pa mu nije do njegovog zivota vec onom djetetu vice.”dela ti povrati..a i ja cu..pa kreno pa ne moze..a mi samo sto travu ne cupamo zubima od smijeha..
Sta ces, svakog teferica dosta i kad je najljepse, pa i ovoga. Celjade se nasmija, malo umiri Salku, a on bi najradje jedan od onih sedam nozeva za pasom (mesar po zanimanju) trzn’o i ganjao nas po planini. Al’ eto prezivjelo se pa se umiri.
Jest' Salko pio s nama aksamluk i ubuduce, al' vise nikad nije gljiva zamezio.
P.S.
Znam..sve vas interesuje gdje je maksumce. Naraslo, 34 kuke, nije se jos udalo, pa eto, ko ga sretne, poznace ga..nije se nista promijenilo
Put ne postoji. Put nastaje hodanjem.