Novi tutorijal - kako pravilno postaviti sliku na forum

Pažnja, živi pijesak!!!! Ulazite na vlastitu odgovornost...

Moderator: :-)

Novi tutorijal - kako pravilno postaviti sliku na forum

Postby sherpa » 21 Mar 2008, 11:36

U “Posebnom vodiču“ za BB - kod u ’’Kako koristiti ovaj forum’’ je na našem jeziku dobro objašnjena pravilna upotreba.
Kako su za ovaj forum važne fotografije, a ima novih članova koji nisu upućeni i starijih koji u zadnje vrijeme nešto više griješe, evo jednog tutorijala u kojem je objašnjeno kako brzo i pravilno postaviti sliku na forum, a bez potrebe za korištenjem skupih programa za uređivanje slika.

Uvod

Brzina učitavanja stranice na forumu zavisi od dvije stvari:
 • dimenzije slike (u pikselima, na našem forum u optimalna slika za uklapanje je 500x375 za položenu orjentaciju, a za uspravnu je fleksibilnija, ali je širina limitirana isto na 500 piksela)
 • i njene veličine u kilobajtima.
 • Ako je slika veća od definisanih ona će se učitaviti sporije i vidjeće se kursor u obliku križića čijim se klikom najčešće neznatno uveća, ali sa dodatnim učitavanjem

Da bi se postavila slika mora prije toga negde biti objavljena, a to je iz sigurnosnih razloga jer se dosta virusa i sl. ubacuju preko njih. Sjetite se kada nam je forum prije tri godine bio tako oboren pa je i iz tih razloga administrator zatvorio editovanje vlastitih postova jer se to moglo zloupotrebiti.

Ako već ne možeš editovati svoj post ili ga obrisati imaš dobru preventivu ako klikneš na vidi kako će izgledati poruka, što mnogi ne rade, ali je veoma korisno jer odmah vidiš ako ti je neki tag neispravan pa ispraviš. To možeš ponavljati koliko hoćeš puta. Jer kada jednom klikneš na OK post je postavljen i samo ga administratori ili moderatori mogu preurediti ili izbrsati. U tom slučaju obrati se bilo kom od njih i oni će to učiniti, osim ako se izvlačenjem iz kontaksta ne naruši smisao cijelog posta.

Priprema

Sve ovo što slijedi se samo jednom napravi, jednostavno je, a kasnije je sve automatizovano, tako da se odabrana slika pripremi i postavi za svega par minuta.

Prvo preuzmi sa ovog linka free i legalan mali program VSO Image Resizer (3,8 Mb) pa ga instališi i za sada ne pokreći.

Zatim, npr. u Mojim slikama napravi novi folder, ja sam ovdje koristio naziv Slike za zonu, a u okviru njega još dva nova foldera, jedan nazovi npr. Priprema slika gdje ćeš stavljati slike koje misliš postavljati i drugi Gotove slike gdje će slike biti spremne za izlaz.

Onda pokreneš VSO Image Resizer i podrazumjevno će se otvoriti My Pictures preko programskog prozora. Klikni na bilo koju sliku, neka je veća od od 500 piksela po širini, pa da ti se otvori glavni meni ovoga programa gdje ćeš izvršiti podešavanja.

Image

Nakon klika na otvori, otvara se sam program u kojem ćeš izvršiš podešavanja kako slijedi, a to zato da kasnije ništa više ne moraš, osim par klikova; u svega nekoliko sekundi imaćeš spremnu sliku za forum.

Image
 1. Naš forum je namješten tako da se slika, koja je 500 piksela široka, a visine 375 i koja toliko nije bitna, uklapa u stranicu. Ovdje upišeš 500x375 da napraviš novi profil pošto njega nema kao zadanog.
 2. Kada je ovako namješteno klikni ispod brojke 2 da sačuvaš novi profil
  Namjesti na 40 %, slike normalno izgledaju i one su za ekran, a ne za štampu, ali zato je učitavanje veoma brzo.
 3. A sada pored četvorke klikneš na ikonu fascikle i nađeš Slike za zonu pa je dvoklikom otvoriš. Od sada, kada pokreneš program uvijek će se otvarati ovaj folder.
 4. Da bi to bilo čekiraj pored 5 i sačuvaj kao inicijalno/default/podrazumjevno

Klikni na OK i sve je u djeliću sekunde dovršeno

Image

E sada kada je slika gotova sada je samo treba negdje objaviti.

Na većini foruma slike su isključivo u JPEG i GIF formatima(ovaj se koristi najviše za animacije ili kada treba da pozadina bude prozirna/transparentna – radi se u posebnom programu). Zonzoni najčešće preuzimaju već objavljene slike, tada je dovoljna samo url adresa kako je objašnjeno u BB kodu. Isto tako se dosta koriste vlastite slike koje su obično u JPEG, ali mogu da budu i u TIF-u i onda koristi upustva sa donje slike da se i snimi i konvertuje u JPEG.

Image

Kada otvoriš prozorčić vidiš najzastupljenije formate na internetu pa ako si otvorio sliku koja je TIF ili BMP (formate bez kompresije, dakle mnogo velike) potvrdićeš JPEG za konvertovanje. Ali odčekiraš, sačuvaj kao inicijalno, jer će ti najvjerovatnije u sljedećem pokretanju trebati opcija, kao orginal, ali to je već jednom zapamćeno kao podrazumjevno, pa da ne bi stalno mjenjao postavke.
A koji format ima tvoja slika i koje su dimenzije vidiš na tooltipu ako malo duže zadržiš kursor miša na toj slici, ili ako ti je ta opcija isključena, desnim klikom, pa na osobine da dobiješ te podatke.
Još nešto, važno je znati da ako slika i nije u proporciji 4:3 koju koriste većina kamera, ništa ne treba mijenjati u opcijama kako je postavljeno na prvoj slici. Ona će se možda promijeniti u nešto kao 458x320, ali će se fino ukopiti jer nikada neće preći preko zadanih veličina, može samo malo manje. Odatle te mjere koje čuvaju pravu proporciju. Nećeš valjda da ti slike izgledaju izdužene ili sabijene.

Sada idemo da je objavimo, a to uradimo ovako:
Prije nego kliknemo na ovaj linkkoji nas vodi na stranicu za registrovanje, treba znati zašto ovaj servis, a ne neki drugi? Možeš ti odabrati koji god hoćeš, tvoj je izbor, ali iskustvo je pokazalo da se ovaj pokazao kao najbolji iako nije na googlovoj listi na prvoj stranici.
Nikad ti se neće dogoditi da nestane tvoja slika sa foruma, slike koje sam postavio prije tri i više godina još uvijek stoje iako sam mijenjao nalog i više ne koristim taj user, mislim da mi je ovaj zadnji treći ili četvrti. Učitavanje je najbrže zato što nema popratnih điđi, kao što su reklame, iskačući prozori i sl. a što je najvažnije sa tih takozvani velikih, brzo nestaju slike iako ti kažu da su free. Jesu, neko vrijeme, dok ne platiš. I onda umjesto tvoje slike stoji: File not found ili crveni križić.
Ovaj je pošteno free, imaš 1GB prostora, veličina slike je ograničena na 1 MB, ali svakako niko ne stavlja tako velike slike na forume.
U prilog tome govori i to da od None, pa nadole, dosta zonzona koristi ovaj servis.

Sada kljineš na ovaj gore link

Image

Kada si malo razgledao ovu jednostavnu stranicu gore, prestani se diviti pa klikni na Register.

Image

Popuniš ovo, za username klikneš na plavi upitnik i odmah dobiješ odgovor da li taj naziv može proći. Unesi jednu mail adresu koju koristiš i sačekaj da na nju dođe potvrda i da klikom aktiviraš svoj nalog. Obično to bude za par minuta, ali se može desiti da prođu i sati. Šta ćeš, gužva u saobraćaju.

Kada sve to bude obavljeno, prvi put se loguješ svojim userom i lozinkom. I paziš da ti bude čekirana opcija Remember My login information jer sljedeći put kada dođeš na ovu stranicu (stavio si je među favorite, naravno) tvoje je je da samo ukucaš prvo slovo usera i da se lozinka sama postavi. Onda samo klimneš glavom tj. pritisneš na OK.

Image

Tamo te čeka tvoja stranica, za sada sve što upload-uješ ići će u tvoj glavni folder, Kasnije kada se na stranici nakupi, recimo stotinjak slika, otvorićeš novi folder.
Klik gore lijevo na Upload.

Image

Ovdje dolje ništa ne mijenjaj, za sada.

Image

Klik na Browse pa u mojim slikama nađi onu fasciklu koju si nazvao Gotove slike pa je otvori. Izaberi sliku koju si već spremio pa je otvori. Kako bi izbjegao mnoge probleme koje bi mogao imati kasnije, preporuka je da odmah spremljenim slikama daš imena u poput sl001, sl002 ili pict001, pict002.
Onda lagani klik na plavi Upload files. Čekaš da slika ode.

Image
A da je otišla i spremljena znaćeš kada se otvori ova stranica sa gotovim tagom. Kopiraj ga selektovanjem ili klikom na Copy to Clipboard. Fino piše da je samo za IE, pa ako koristiš recimo Operu ili nešto drugo, onda selektovanjem i kopiranjem. Možeš kliknuti na OK da izađeš, ali ne moraš.

Sada odleprišaš na svoju zonu, otvoriš novi post pa fino napišeš nešto kao, dosta je i tebe bilo, pa lijevim klikom označiš gdje hoćeš sliku, a desnim klikom sa paste nalijepiš ovaj tag. Ako koji slučajem izgubiš taj tag u kopiranjima, jednostavno se vratiš na svoji stranicu, čekiraš pored te slike i gore desno zatražiš tag za nju.

Ponekad ćeš poželjeti da drugi vide sliku preko cijelog ekrana, npr. dobar pejzaž. Onda koristiš ovaj dolje način sa thumbnails-ima (sličicama) inače najkorisnijim za forum jer se brzo učitavaju, a ko hoće da je vidi uvećanu, zna se, klika na nju.

Ali sada ne koristiš u profilu 500x375 piksela nego otvoriš desno i izabereš sa liste, preporučljivo je 800x600 ili 1024x765 (nemoj ovo jer mnogi nemaju velike monitore pa će slika izlaziti iz okvira i ova opcije je za posebne slučajeve npr. kartu). Ostalo ostaje sve isto osim što dolje na broj 5 odčekiraš podrazumjevno. U sljedećem otvaranju programa sve će biti po starom, dakle biće 500x350, a to je dimenzija koja ide direktno kao slika u forum i ne treba thumbnails.

ImageImageImage

Sličica pod brojem jedan pokazuje kako se ona postavlja. Dakle, prije nego upload-uješ čekiraš Create thumbnails. Kada pošalješ svoju sliku otvoriće ti se ovo sa sličice 2, ali sada je tag u ovome obliku pa ga takvog i zalijepi u svoj post. Kada kopiraš zna se desiti u da brzini ne preneseš neku zagradu i ovdje se pokazuje nezamjenjivost gore spomenute komade vidi kako će izgledati poruka jer ako nema slike odmah vidiš i ispraviš nepravilno zatvoren tag.
Ovi brojevi i strelice koje razdvajaju ove dvije sličice ne možeš editovati na ovakav način kao tekst, to je ustvari mali trik da se dobiju ovako poredane sličice. To je samo sličica u GIF-u istih dimenzija kao ove dvije i ona je transparentna tj. pozadina joj je prozirna.

Neke napomene:
Nikad ne briši slike na svojoj stranici u Image-upload.net da se ne bi čudio gdje su nestale tvoje slike sa Zone. Imaš dovoljno mjesta tamo, a kada ga nestane za jedno dvije godine, kao što već rekoh, otvorićeš drugi nalog, ali samo sa drugom mail adresom i drugim userom.

I za kraj: Uvijek koristi komandu vidi kako će izgledati poruka. Dosadno? Ali veoma korisno!
User avatar
sherpa
 
Posts: 1287
Joined: 13 Mar 2005, 07:16

Postby sherpa » 01 Jul 2008, 19:29

Nema druge nego napraviti dodatak prvom tutorijalu. Ustvari ovaj bi mogao biti maltene samostalan. Neki su se žalili da imaju poteškoća sa Image-upload, a i ja sam to isto primjetio. I da ne bi nagađali zašto je tako, samo treba promjeniti servis.
Izabrao sam ovaj (klikni ovdje) pa se otvara ovo:

slika 1
Image
Najbitniji kriteriji za odabir ovoga su bili: brzina stavljanja slike, dugotrajnost i stabilnost linka ka slici. Osim toga, ne treba nikakva registracija, samo postaviš sliku. Za minut.
Pregledao sam dosta foruma i primjetio da ovaj servis nudi to, slike koje su negdje postavljene prije 5 godina još traju. Ovaj crvenim označeni baner nikada ne klikaj, može to donijeti samo nevolje, zanemari sve, kao i ono imaš jednu poruku i sl. Sve. Pošto je ovo free servis tako je kako je, ko plati nestaće mu baner, ili ga blokiraj u browseru ako ti smeta. A ostalo, slike, video, po volji i ako imaš vremena.

slika 2
Image
 1. Nađeš sliku u folderu gdje si je smjestio
 2. Upišeš proizvoljan tags, mora biti, pomoću te riječi možeš je kasnije naći ako si npr.
  zaboravio adresu slike ili je nisi kopirao. Zato često koristi isti tags
 3. Najbolje je da već imaš spremljenu sliku rezolucije 500x375 kako je objašnjeno u prvom tutorijalu, pa onda ostaje ovo Default
 4. Ako to nije urađeno onda odabereš jednu od ove dvije veličine: 320x280 ili 640x480. Prva je premala, a druga prevelika pa se na uklapaju baš lijepo. Za ostale veličine biće objašnjenje na kraju.*

slika 3
Image
 1. Nakon što si pritisnuo UPLOAD NOW, sačekaš da se slika učita tj. otvori ovaj dijalog na sl.3. Pojavljuje se tvoja slika i kod slike za forum koji kopiraš klikom na drugo polje odozgo. Kopiraš i nalijepiš direktno u tvoj post. Gotovo.
 2. Ako hoćeš da još neku sliku dodaš, klikni na Upload More. Ponoviš postupak.


Najkorisnije za forum je korištenje thumbnaila (mala sličica). Korist je obostrana, em se brzo učitava, em slika može da ide u punom sjaju preko cijelog ekrana.
Koristi se forma ovog dole koda, iskopiraj ga, spremi ga da ti je pri ruci npr. u notepadu dok ga vremenom ne zapamtiš, a vala i ne moraš.
[url=http://i28.tinypic.com/286tutg.jpg]xxxxxxxxxxxxxxxx[/url]

*Sliku koju hoćeš da postaviš na ovaj način moraš dva puta uploadovati, prvi put kao veliku, sada biraš između one dvije veličine 800x600 ili 1024x768. Iskopiraš kod i nalijepiš ga tamo gdje je bilo ovo crvenim slovima, prethodno si pažljivo to izbrisao do znaka jednakosti. I obavezno obrišeš nakon nalijepljivanja prvi [img]%20i%20zadnji%20[/img] koji su došli tako iskopirani.
Dakle obrišeš i zagrade, ali paziš da ti iza ekstenzije .gif ili .jpg ostane zatvoren tag zagradom ].
Onda klikneš na Upload More i sada staviš opciju thumbnail za istu sliku i sada za par sekundi dobiješ kod koji nalijepiš umjesto ovoga što je označeno zelenom bojom. Dakle iksiće obrišeš pa nalijepiš kod.

Ili još jednostavnije:
[url=X]Y[/url]
gdje ćeš umjesto X nalijepiti kod/adresu veće slike, ali s obaveznim brisanjem tagova [IMG] i
[/IMG], a umjesto Y nalijepiti kompletan kod thumbnaila.

Kada ti je post spreman, obavezno pritisni na Vidi kako će poruka izgledati, ako je negdje greška npr. samo jedan karakter više obrisan, vidjećeš da nema slike, pa ispravi. Možeš to ponavljati koliko hoćeš puta, dok ne vidiš da je OK.
User avatar
sherpa
 
Posts: 1287
Joined: 13 Mar 2005, 07:16


Return to Zone i zonzoni

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron