Prevoj Skok (desno) i laviništa ispod Osobca (2099m) preko kojih vodi put ka Jezercu. Foto: Toma, mart 2001

Neda
Ševko Kadrić, 2001
Lavinište na Skoku su prelazili jedno po jedno. I baš kad je Neda bila negdje oko sredine, krenula lavina...

Neda je studirala fiziku na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu kad je krenula u planine. Trebala je vremena da priđe drugima, da se njoj priđe, a onda se vidjelo koja je ljudska ljepota. Sestra Jadranka joj je bila sušta suprotnost. Znala je lijepo pjevati, svirati harmoniku, bila je stasita, uglavnom malo bi ko povjerovao da su sestre, pa još rođene.

Neda je i Jadranku uvukla među planinare, a onda su postale nerazdvojan tandem na školi penjanja u romanijskim stijenama, školama skijanja, na planinskim turama diljem mile nam i drage, sad već bivše... Tako smo jednom, nas osmoro prešli i popeli Triglav od Bohinjskog jezera pa preko Sedam triglavskih jezera, samog Aljaževa stolpa do Mojstrane. Tura ravna podvigu, doživljaj za sjećanje do zadnjeg izdisaja.

I dok je Jadranka lako nalazila puteve kontakta sa muškim svijetom Nedi to nikako za rukom polazilo nije, sve do...

I ponovo se desila planinarska tura, opasna da opasnija nije mogla biti. Trebalo je preko Skoka u zimskim uslovima doći do kuće na Jezercu na Prenju. Poznavaocima planine, Prenja, zime ne treba mnogo objašnjavati šta znači proći Skokom u zimsko doba. Neda je bila u društvu nekoliko njih sličnih ambicija, dobre kondicije, nošenih izazovom planine, pa još zimi. Lavinište na Skoku su prelazili jedno po jedno. I baš kad je Neda bila negdje oko sredine krenula lavina. Neda ranije stavila ruksak na jedno rame, pripremila se za nedo bog, ali lavina jurila svom snagom, pokupila je kao igračku i ponijela prema provaliji bez velike šanse da ostane u komadu. Neda bacila ruksak i plivala kao što u knjigama piše, a onda se nekako dočepala grane smrče što se odnekud na laviništu našla. Neda granu zagrlila, grana se zategla i povukla je pod onu smrču od koje se bila odvojila. To je trajalo sekundama ili minutama, za Nedu i one što su dramu posmatrali, cijela vječnost prošla. Dozivali je, ona ćutala, onda ona pozvala njih. Užetom do nje spustio se B.

Prišao joj, ona gola. Pantolone bile do koljena, jakna sa košuljom i svim ostalim ispod, do grla došla. Neda granu nije puštala. Poslije Skoka nastavili prema Jezercu, a događaj na Skoku zbližio Nedu i onog što joj je pomogao da se iščupa iz provalije.
- Da te nisam vidio onako golu ne bih znao koliko si zgodna, šalio se on kasnije.
- Da nebi lavine nikad ti se skinula ne bih, odgovarala mu ona ne popuštajući mu ruku, baš kao onu granu smrče na padinama Prenja.

 

 

 

© Zone-2000