Intervju: Dragan Jaćimović
Zone-2000, avgust 2009
Dragan Jaćimović je svojim angažmanom probudio mnoge balkanske sredine što se tiče alpinizma i ekspedicionizma. Postavili smo mu nekoliko pitanja kako bismo dopunili njegov profil, razumjeli bolje ulogu vođe ekspedicije kao i odnos EST-a (Extreme Summit Team-a) prema nekim osnovnim problemima boravka u najvišem svjetskom gorju.

Dragan Jaćimović. Foto: K. Muftić

Dragan Jaćimović (1969) je trenutno angažovan pri EST-u (Extreme Summit Team, Beograd) kao vođa ekspedicija u najviša svjetska gorja. Lista alpinističkih uspjeha  ovog čovjeka je impozantna (između ostalog Mt Everest i Cho Oyu bez kiseonika, Ama Dablam u zimskim uslovima, spustovi sa biciklom,  snowboardom ili paraglajderom sa vrhova poput Akonkagve, Mt Blanca, Kala Patar-a itd. U ulozi vođe ekspedicija izveo je nekoliko  uspona (Cho Oyu,   Manaslu) koji se smatraju procentualno najuspješnijim tih sezona te je uvršten među deset najboljih svjetskih lidera.  Među ekspedicijama, da podsjetimo, bilo je i objektivno izuzetno teških  (kao Everest 2009) koje nisu rezultirale dosegnutim vrhom. Jaćimović je svojim angažmanom probudio mnoge balkanske sredine što se tiče alpinizma i ekspedicionizma. Postavili smo mu nekoliko pitanja kako bismo dopunili njegov profil, razumjeli bolje ulogu vođe ekspedicije  kao  i odnos EST-a prema  nekim osnovnim problemima boravka u najvišem svjetskom gorju.

Zone - 2000: Extreme Summit Team (EST) kao organizator expedicija u najviša svjetska gorja je posljednjih godina probudio mnoge sredine što se tiče ekspedicionizma, od BiH do Crne Gore, Srbije i Makedonije. Šta je   EST prije svega, da li ga pokreće strast pojedinaca i ljubav  prema planinama ili je to jednostavno poslovna ideja koju ne treba mistifikovati?

Dragan Jaćimović: EST je osnovan 28.08.2000 godine sa osnovnom idejom da okupi najbolje iz oblasti extreme sportova. Prvih par godina motivisali smo i finansijski pomagali mlade ljude koji se nisu plašili izazova i hteli su da pomeraju neke granice u svom životu. Uzor smo našli u Sector No Limits timu i hteli smo da napravimo nekakvu Balkansku varijantu svega toga. Ali brzo smo uvideli da je ta ideja bila ispred svog vremena za ove naše prostore. Nakon toga okrenuli smo se samo planinama sa idejom da jednog dana prvi planinari i planinarke popenju Everest iz ovog našeg okruženja.Tako je prvi čovek iz BiH, Petar Pećanac, prvi Makedonac koji se vratio živ kući, Gligor Delev, prva žena iz Srbije, Drgana Rajblović, ostvarili svoje snove. Takođe nastavili smo da finansijski podržavamo one  ljude za koje smo smatrali da imaju talenta i ljubavi prema planini. Tako je konkretno  iz BiH Azra Kaljanac dobila šansu da penje Ama Dablam, Miralem Husanović je dobio priliku da penje Manaslu i Mt. Everest i da ne nabrajam dalje. Daleko od toga da je ovo dobra poslovna ideja jer je na primer naša cena za Mt. Everest 4 puta manja za isti servis koji imaju neki organizatori u Himalajima. Takođe još uvek članovi EST-a moraju imati sponzore i donatore kako bi učestvovali na ovim ekspedicijama. >


 

© Zone-2000