Komovi (dio I)
Vlado Vujisić, juli 2008

Uspon na Vasojevićki Kom (2461 m) i Ljevoriječki Kom (2469 m)

Pored Durmitora i Prokletija, Komovi su jedan od tri najviša, najljepša i najimpresivnija planinska masiva Crne Gore, ali i cijelih Dinarida. Taj masiv na istoku Crne Gore prostire se među gornjim tokovima reijke Lim na istoku, Tare na zapadu i Drke na sjeveru. Sa juga i istoka ih okružuju crnogorsko-albanske Prokletije, a sa sjevera Bjelasica (2139 m). Ovaj 40 km dug i 30 km širok gorski masiv sa svih strana okružen je prostranim visoravnima prosječne visine oko 1900 mnv: Štavna i Ljuban na sjeveru, Rogam na zapadu, Carine na jugu i Varda na istoku. Nekada su Komovi imali zajedničko ime Kom. Nakon plemenske podjele pašnjaka 1878. godine podjeljeni su na Kučki, Vasojevićki i Ljevoriječki Kom. Između Vasojevićkog i Kučkog koma proteže se prostrana dolina Međukomlje, koju je nekada formirao snažen lednik koji se kretao u dolinu rijeke Ljubaštice. Pod Komovima izvire Tara: na padinama Komova, ispod zapadne stene Kučkog Koma (izvor Bijela voda) je izvorni rukavac rijeke Opasnice, koja se kod Hana Garančića sjedinjava sa Verušom koje tako formiraju rijeku Taru. Najviši vrhovi Komova su: Kučki Kom (2487 m), Stari Vrh (Srednji Vrh Kučkog Koma, 2483 m), Ljevoriječki Kom  (Sjeverni Vrh Kučkog Koma, 2469 m), Vasojevićki Kom (2461 m), Rogamski Vrh (2303 m) i Bavan (2252 m)

Visoravan Štavna (1787 m) polazna je tačka za sve uspone na vrhove Komova. Na njoj se nalazi planinarsko-turistički kompleks "Eko Katun Štavna", čijih 10 kuća služe iznajmljivanju. Svaka kuća ima struju, toplu vodu,  dnevno-trpezarijski dio sa jednim krevetom u prizemlju i potkrovlje sa još 4 kreveta i terasom. Obezbjeđeni su sudovi, kao i čista posteljina sa ćebadima. Eko Katun Štavna posjeduje još i restoran u kojem je moguće po pristupačnim cijenama naručiti neke od crnogorskih specijaliteta.

Prilikom polaska na uspon na Vasojevićki Kom, na Štavni smo vidjeli nekoliko šatora u kojima su odmarali češki planinari. Svi najviši vrhovi Komova su bili prisutni na smotri, s lijeva: Vasojevićki Kom, Kučki Kom, Stari Vrh i Ljevoriječki Kom. Bilo je to divno jutro koje je obećavalo divan uspon i prekrasan dan.

Krećući se siparima i padinama Vasojevićkog Koma pogled su nam poput magneta privlačili impresivni vrhovi Kučkog Koma i Ljevoriječkog Koma koji su parali nebo i ponosno se izdizali iznad nas.
Nakon oko sat i po penjanja izbili smo na prevoj Verina Previja (2248 m), odakle puče pogled na impresivnu sjevernu stijenu Vasojevićkog Koma i Ljevoriječki Kom u pozadini.
Napredujući prema vrhu, približili smo se impresivnoj stijeni Vasojevićkog Koma, čiji je veličanstveni izgled teško opisati. Još malo do vrha.
Došavši na vrh Vasojevićkog Koma, pogled puče na impresivni masiv dva najviša vrha Komova - Kučkog Koma i Starog Vrha, srednjeg vrha Kučkog Koma.
Sa vrha Vasojevićkog Koma gledamo prema sjeveru, dole prema visoravni Štavna odakle smo krenuli na uspon, kao i u pravcu Bjelasice, u pozadini.
Veliki trio sa Vasojevićkog Koma - Kučki Kom, Stari Vrh i Ljevoriječki Kom
Nakon uspješnog uspona na Vasojevićki Kom, odlučismo se na još jednu avanturu na Komovima - uspon na Ljevoriječki Kom. Krenuvši u šumu sa visoravni Štavna i nakon izlaska iz iste, pogled nam je privukao kolosalni "Triglav" Komova, Ljevoriječki Kom. Ovakav pogled bio nam je velika inspiracija za dalji tok uspona.
Izašavši iz druge šume kroz koju put penje ka visoravni Ljuban, osjetili smo sve čari miline pitomih livada i planinarskog cvijeća istoimene visoravni. Ispred nas se ukazao masiv Ljevoriječkog Koma. Ovde smo se malo odmorili i popričali sa ovdašnjim čobanima. Ljuban zaista pruža fenomenalno uživanje u pitomoj ljepoti Komova.
Koliko je zaista pitoma ljepota Ljubana uskoro smo saznali kročivši u surovo krševito carstvo masiva Ljevoriječkog Koma. Vrh se nazire gore u sredini. Pripremamo se za nastavak uspona. Do vrha još nema puno.
 

Nakon otprilike pola sata izbijamo pod sam vrh Ljevoriječkog Koma (2469 m), odakle nas je prije svega privukao pogled na zapadnu stenu Vasojevićkog Koma.

Sl.: Vasojevićki Kom nadomak vrha Ljevoriječkog Koma. Foto V. Vujisić

Najzad, na vrhu Ljevoriječkog Koma (2469 m), sjevernom vrhu velikog masiva Kučkog Koma. Iza mene je Vasojevićki Kom sa lijeve i Bavan sa desne strane. Naoblačilo se, pa smo za svaki slučaj požurili da što prije siđemo na Ljuban.

Nakon inspirativnog uspona i prelijepog i uzbudljivog doživljaja, dokopasmo se napokon i pitomih livada visoravni Ljuban. Ispred nas je opet Vasojevićki Kom. Bila su to dva divna uspona, dvije prelijepe i nezaboravne avanture na Komovima. Kiša ipak nije pala, da smo znali mogli smo još ostati na vrhu Ljevoriječkog Koma i opušteno uživati u pogledima sa ovog prelijepog vrha. Nema veze, nešto mora da ostane i za drugi put : )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Zone-2000