Treskavica - Prije upotrebe, promućkati
Fehmija Feka Jusović, sept. 2007
Budući da se Treskavica sve više pominje, čak u izvjesnom smislu i otvara markiranjem nekih pravaca koji su do nedavno slovili kao "zabranjene zone", kao i to da planinari odlaze u Treskavicu, neki čak i prvi put, naš cilj je da vam ovim pokušamo realno predstaviti neke od mogućnosti. Ovo nije poziv na Treskavicu! Nađete li se na toj planini, tu ste isključivo na vlastitu odgovornost.

Mine su realnost, ne smijemo izgubiti tu činjenicu iz vida. Zatrpale su BiH, ima ih k'o šodera. Srećom, nema ih baš svuda, već su koncentrisane u određenim zonama, gledano na mikro i na makro planu. Poznavanje lokalne situacije je od životne važnosti.
Poseban problem je, gledano iz našeg ugla, planina-princeza Treskavica. Informacije o otvaranju nekih puteva na toj planini dovele su nas u situaciju da se osobno uvjerimo u stanje tih, nekada veoma korištenih pravaca. Poželite li sami upoznati s Treskavicom, prema ocjeni većine "najženstvenijom" bosansko-hercegovačkom planinom, imajte u vidu da vaša bezbjednost počiva isključivo u vašim rukama. Dakle, "prije upotrebe, promućkati".

Evo jadna od klasičnih cjelodnevnih tura: Turovi - jezera - ispod Zubova - Sustavac - Turovi . Dakle, prvo morate doći do sela Turovi, preko Trnova (844m) koje je udaljeno oko 30KM od Sarajeva prema Foči. Iz sela, put (na slici) nastavlja prema Sustavcu i pl. kući, paralelno s potokom Hras(t)nicom, koji će nas pratiti sve do iznad Sustavca. Od Turova do Sustavca (1140m) se stiže za 45 minuta hoda. Ne preporučuje se mučenje osobnog automobila po "osrednjem" makadamu. Auto možete ostaviti pred bilo koju kuću u selu, domaćini su susretljivi. >

 

© Zone-2000