Turnim skijama po Sjevernoj Americi
Naim Logić, jun 2007
Dugački lanac Rocky Mountains kroz sjevernoamerički kontinent pruža zaljubljenicima prirode izuzetne uslove za sve vrste aktivnosti: planinarenje, alpinizam, skijanje, paraglajding, planinarski biciklizam, kajak, ribolov... Da je ova konstatacija i te kako tačna i u slučaju turnog skijanja bosansko-hercegovački planinari u Sjevernoj Americi uvjerili su se ove sezone


Arizona - Sunrise Ski Resort: U staroj opremi, sa novim elanom: Elan skije, "olimpijska" kapa, GSS vjetrovka...

Turno skijanje je moja velika ljubav.
No, prije svega sam veliki zaljubljenik prirode, gdje planine imaju svoje posebno mjesto. Naravno, u planini sam boravio u svim godišnjim dobima, ali je zima i sniježni uslovi u planini ostavljala najdublje utiske. Svaki boravak u planini zimi bio je poseban, jer su sniježni uslovi uvijek bili drugačiji.
Isto tako, zavisno od sniježnih uslova, za istu dionicu u planini ponekad je bilo potrebno i 10 puta više vremena nego u ljetnim uslovima. No, dešavalo se i obrnuto - da je ponekad neke dionice bilo lakše savladati zimi nego ljeti.
Sve se ovo odnosi na boravak u planini zimi - bez skija. Skije bi cijelu situaciju iz temelja promijenile, jer sa skijama u planini čovjek postaje gospodar prostora - postaje neuporedivo mobilniji i brži. Skijaška oprema je oduvijek bila skupa, a posebno oprema za turno skijanje. Kada sam je konačno sebi mogao priuštiti počelo me kopkati: Da li da uložim svoju prvu zaradu u tako skupu opremu? Da nisam ja možda već prestar za takvu aktivnost?
Jedne zime, kasnih sedamdesetih zamorno prteći snijeg probijao sam se ka vrhu Treskavice - Pakliješu. Negdje oko Ušljivih Vrela na mene je odjednom "naletio" Dragec (Drago Entraut, prekaljeni, iskusni planinar - legenda BH planinarstva) na skijama. Uživao je skijajući se sa vrha Treskavice. Malo smo popričali, a onda je on, brzo kako se i pojavio, zamakao na padinama prema Velikom Jezeru. Ne malo sam mu zavidio. Brzina moga i Dragecovog kretanja nije se mogla ni porediti. Za mene nije više bilo dileme - prvom prilikom kupio sam opremu za turno skijanje i od tada je zima u planini za mene bila posebno privlačna. Za ilustraciju, spomenuću samo da sam, na primjer, na platou Prenja bio na stotine puta, ali niti jednom u ljetnim uslovima. >

 

© Zone-2000