GRAND TETON Memorijal
Naim Logić, sept. 2006

16. augusta u Phoenixu, Arizona u 25. godini ugasilo se srce ADISA KURTOVIĆA, najboljeg bosanskog alpiniste u Americi. Inspirisan aktivnošću svoga oca Zije, od malena se bavio skijanjem i planinarenjem oko Sarajeva i po Bosni i Hercegovini. Došavši u Ameriku Zijo ga je izveo na jedan vrh u području Grand Teton Nacionalnog Parka. Adis se tu zaljubio u alpinizam i ispenjao značajne smijeri u Mt Rainieru, Grand Tetonu, Mt Whitney, Longs Peaku, Baboquivari Peaku, te mnoštvo najtežih smjeri u stijenama Arizone.
2. septembra izveli smo memorijalni pohod na taj isti vrh. Okoliš je spektakularan. Pogledi veličanstveni. Sve se doima neprirodno - kao hram planinskih Bogova. Postavili smo spomen ploču. Dio našeg Adisa ostao je zauvijek u tom fascinirajućem ambijentu.Na vrhu Mt Sneffelsa (14,150ft = 4313m) 12. augusta: Senad Rizvanović, Zijah Kurtović, Ramiz Bisić i Naim Logić.

Bilo nas je četvero: Senad, Zijo, Ramiz i ja. Stajali smo na vrhu Mt Sneffelsa (14,150ft = 4313m) zaodjeveni oblacima i samo povremeno nam se ukazivala nesvakidašnja slika grebenova koji su završavali na vrhu i mnoštva jezera duboko ispod nas. Oblaci su se kretali neuobičajeno brzo, a igra sunca vjetra i oblaka na momente nam je otvarala prozore kroz koje smo mogli vidjeti gorske oči (jezera) fascinirajuće boje. Opčinjeni tim motivima počeli smo kovati planove za nove planinarske ture, počevši sa Orizabom u Mexicu, trećem najvećem vrhu sjevernoameričkog kontinenta, posjeti kanadskim Rocky Mountains... >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Zone-2000