Američki "fourteenersi"
Naim Logić, juni 2006
Američke planinare trese prava "fourteeners" groznica (pristup vrhovima višim od 14000 stopa ili 4267 metara). Naš planinarski "reunion" odigrao se u High Sierri, California u kojoj se nalazi div među "fourteenersima" , najviši u "donjih" 48 država - Mount Whitney. Fascinirani ljepotom postali smo "ovisnici" o High Sierri, a pišući ovu reportažu učinilo mi se da pomenuta groznica polako prelazi i na nas...Pogled na Mt Langley (14026ft = 4275m) sa Cottonwood Lakes (11077ft = 3376m)
Foto Mirza Todorović

Fourteenersima se u USA popularno nazivaju vrhovi viši od 14000 stopa ili 4267 metara.  Prema SummitPost.org web stranici ima ih čak 75, a zanimljivo je da su smješteni u samo četiri američke države.  Najviše: 53 ih je u Coloradu - srcu Rocky Mountains, 15 ih je u Californii, te preostalih 6 na Alasci i 1 u Washingtonu.  Radi lakšeg snalaženja u toj šumi planinskih vrhova, Ameri su ustanovili pravilo da se vrh može okarakterisati kao fourteener samo ako se izdiže barem 100 stopa ili 91 metar iznad sedla kojim je povezan sa susjednim fourteenerom (ako ga ima).

Mt Langley 4275m
Protekle godine, u društvu sa Mirzom Todorovićem iz Tuzle, posjetio sam tri od njih u High Sierri. 
1991. godine zajedno sa Mirzom učestvovao sam u ekspediciji "Tien Shan '91" sa Han Tengrijem kao glavnim ciljem.  Burna vremena rasula su nas širom svijeta.  Zahvaljujući upravo ZONE-2000, prošle godine sam uspio ponovo uspostaviti kontakt sa Mirzom.  "Srećom" bili smo "blizu" - svega 400 milja (oko 650 km) izmedju Mirze u Los Angelesu (LA) u Californii i mene u Phoenixu u Arizoni.  Dogovorili smo da se nađemo "negdje u planini", a izbor je pao na High Sierru - Mirzinu veliku ljubav. 
Mjesto noćenja, Lone Pine kamp, Mirza je mudro odabrao. Naviknutog na monotonu ravnicu pustinje Arizone, ujutro su me motivi Lone Pine Peaka i cjelokupnog Mount Whitney područja toliko fascinirali da sam postao veliki zaljubljenik High Sierre - 130 milja (oko 200 km) dugackog planinskog lanca od Bridgeporta na sjeveru do Lone Pine-a na jugu, zapadno od Owen's Valley u Californiji.
 >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Zone-2000